Rejimen Semboyan Diraja (RSD)
Rejimen Semboyan Diraja adalah sebuah rejimen Bantuan Tempur di dalam Tentera Darat Malaysia. Tugas utama RSD ialah menyedia dan menyelenggarakan komunikasi untuk perintah dan kawalan Tentera Darat. Di samping itu, RSD juga terlibat di dalam menyediakan bantuan Peperangan Elektronik kepada Tentera Darat.

RSD bertanggungjawab meyedia dan mengekalkan semua saluran komunikasi diantara markas-markas formasi hingga ke pasukan di peringkat taktikal Tentera Darat Malaysia. RSD juga bertanggungjawab menguruskan semua aspek perlaksanaan peperangan elektronik dan sistem amaran awal untuk Tentera Darat Malaysia.

Sejarah Rejimen Semboyan Diraja bermula apabila tertubuhnya Communications Troop di Pusat Latihan Askar Melayu Diraja pada tahun 1949 di Port Dickson, Negeri Sembilan. Terup tersebut telah dianggotai oleh jururadio dari Platun Semboyan Batalion Pertama, Kedua dan Ketiga Rejimen Askar Melayu Diraja.

Pada awal tahun 1952, 'Communication Troop' ini telah dinaik taraf ke skuadron dan dikenali sebagai Federation Signals Squadron. Bermula dari tarikh itu secara rasminya Skuadron tersebut telah diberi tugas dan tanggungjawab khusus untuk menyediakan komunikasi kepada semua pasukan Rejimen Askar Melayu Diraja.

Seiring dengan penubuhan Federation Army Brigade pada tahun 1952, Federation Brigade Siqnal Squadron juga telah ditubuhkan bagi menyokong bantuan komunikasi antara markas Federation Army Brigade ke pasukan-pasukan di bawahnya. Ia kemudiannya dikenali sebagai Malaysian Signal Regiment. Rejimen Semboyan juga telah mengiktiraf tanggal 15 November 1952 sebagai tarikh penubuhan Federation Signals dan sehingga sekarang tarikh tersebut secara rasmi dikenang sebagai tarikh penubuhan Rejimen Semboyan Diraja.

Sejajar dengan jasanya dalam pelaksanaan peranan dan tugas yang disandang dalam pemodenan komunikasi Tentera Darat, disamping keterampilan kesetiaan yang tidak berbelah bagi terhadap Raja dan Negara, Rejimen Semboyan Malaysia telah dianugerahkan gelaran 'Diraja' oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong pada 6 Jun 1992. Kor tersebut kini dikenali sebagai Rejimen Semboyan Diraja.
4 comments:

Dr Syed Fairus said...

Saya ada buat entry khas sempena sambutan ulangtahun 78 Tentera Darat. Silalah berkunjung ke http://ditelanzaman.blogspot.com/2011/03/pakaian-tempur-celoreng-tentera-darat.html

Nabil Hilman said...

Salam tuan,
Saya merupakan pelajar ijazah Kejuruteraan Teknologi Komunikasi dan berminat untuk berkhidmat bersama Rejimen Semboyan Diraja sesudah tamatnya pembelajaran saya kelak. Adakah RSD ada merekrut atau membuka peluang pekerjaan kepada 'fresh graduate'? Jika ada, dengan siapa saya perlu berurusan. Terima kasih.

Unknown said...

terbaik la.. 9W2GDB. .

Unknown said...

terbaik 9W2GDB

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...