Penangan Gambar


[Gambar dalam Facebook semasa Forum Belia BSM Peringkat Kebangsaan 2010]


Penangan suka ambil gambar. Sekadar hobi tetapi aktiviti ini sebenarnya dapat memberi banyak manfaat kepada peminatnya kerana gambar-gambar anda mungkin akan digunakan untuk tujuan publisiti, pameran atau jurnal. Mungkin anda rasa 'Apalah sangat dengan gambar yang aku ambil' tetapi tahukah anda,dengan gambar-gambar yang anda ambil tersebut mengubah orang sekeliling anda.

Mari kita tengok gambar-gambar serata dunia yang lain;Nota:

1. Anda mungkin sekecil zarah tetapi kerana keberanian anda, anda dihormati.

2. Anda mungkin tidak berpangkat dalam apa-apa persatuan atau badan beruniform tetapi pada suatu peringkat walaupun anda bukan seorang pegawai, orang sekelinling dan mungkin dunia akan memanggil anda 'Tuan'.

3. Anda mungkin merasakan kerja anda tidak berbaloi tetapi kerana gambar-gambar anda tersebut mungkin akan mengubah sosioekonomi atau apa-apa sahaja yang menjurus kepada kebaikan.

4. Setahu anda, berapa orang yang sanggup mengambil gambar ketika tragedi atau bencana yang kebanyakan orang lebih suka duduk di rumah menonton tv?

5. Setahu anda, berapa ramai orang sanggup berjaga semata-mata untuk mengambil gambar yang mungkin ianya sekali dalam seumur hidup mereka?

6. Peranan anda kecil tetapi mungkin besar pahala di sisi Allah mungkin mengajak manusia melakukan kebaikan tidak kira dimana sahaja anda berada.

p/s: Anda seorang yang cukup berani.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...