LAPORAN FORUM KEPIMPINAN BELIA BULAN SABIT MERAH DAN PALANG MERAH ASIA TENGGARA 2010
LAPORAN FORUM KEPIMPINAN BELIA BULAN SABIT MERAH DAN PALANG MERAH ASIA TENGGARA 2010

Oleh : NOOR ATHIRAH BTE ABDULLAHOBJEKTIF PROGRAM

Tema :
“ Youth Lead The Changes ”
“ Belia Pemimpin Perubahan

Visi :
• Mewarisi Semangat “ Youth on the Move ”, “ Gerakan Belia ”

• Tindak balas dan pencapaian daripada IFRC , “ Doing More , Doing Better and Reaching Further ” , “melakukan lebih banyak, melakukan lebih baik, dan mencapai lebih banyak”

• menguatkan dan suara pemuda unit pada kerja kemanusiaan Palang Merah danBulan Sabit merah merentasi kawasan

Fokus dan Objektif :

• untuk berkongsi amalan-amalan kejayaan perkhidmatan dan idea-idea projek diantara persatuan kebangsaan yang berbeza

• untuk membina saluran komunikasi di dalam Persatuan Kebangsaan


• untuk menguatkan ikatan Belia Bulan Sabit Merah dan Palang Merah di zon Asia TenggaraTempat:

Youth Square , Chai Wan , Hong Kong

Nama Pemerhati:

Lee Sze Yaw

Nama Peserta :

1. Noor Athirah Bte Abdullah
2. Nik Mohd Mustakim
3. Mohd Khairudin OthmanNegara Asia Tenggara yang terlibat:

1. Persatuan Palang Merah Kemboja
2. Persatuan Palang Merah Fiji
3. Palang Merah Macao ( cawangan Persatuan Palang Merah China)
4. Persatuan Palang Merah Mongolia
5. Persatuan Palang Merah Papua New Guinea
6. Palang Merah Kebangsaan Filipina
7. Persatuan Palang Merah China
8. Persatuan Palang Merah Singapura
9. Palang Merah Taiwan
10. Bulan Sabit Merah Malaysia
11. Persatuan Palang Merah Thailand
12. Republik Kebangsaan palang Merah Korea


24-29 Disember2010

24 Disember 2010

SEBELUM KE HONG KONG


6.30 pagi : Setibanya Athirah dan Mustakim di Terminal putra Kuala lumpur disambut oleh En.Azmi dan dibawa ke Ibu Pejabat Kebangsaan .

9.30 pagi : Menikamati Sarapan Pagi bersama En.Azlan dan en.Azmi .

10.00 pagi : taklimat ringkas dr en.Azmi serta membahagikan cenderahati

11.00 pagi : Setibanya di LCCT KLIA

1.50 petang : Menaiki Air Asia dengan Selamat , Everyone can fly

5.00 petang : setibanya di lapangan terbang hong kong

6.00 petang : menaiki teksi ke Youth Square Chai Wan , perjalanan sejam ke sana

8.00 malam: Tiba di Youth Square , membuat pendaftaran , makan malam dan bersurai berehat


25Disember2010


8.00 pagi : start breakfast


Hidangan kami sentiasa dipisahkan dr peserta bukan muslim walaupun berada satu meja. Ini kerana makanan kami khas dibeli dr kedai HALAL berdekatan dengan masjid Hong Kong.

9.00 pagi : Opening Ceremony at Youth Studio

1.00 petang : Menikmati Makan Tengahari

Hidangan untuk non muslim dan kami hanya menelan air liur , tetapi kami amat bersyukur dengan keperihatinan pihak Palang Merah Hong Kong yang sudi menyediakan makanan halal untuk kami.
2.00 petang : Bermulanya Workshop Pertama

Pada Workshop Pertama ini Mr Lee , Khairuddin dan Mustakim diberi tempat di Workshop Youth Leadership. Pelbagai Perkongsian yang dikongsi diantara negara masing-masing .


Keterangan : “Belia sebagai ajen perubahan perilaku” telah diterimapakai oleh Perhimpunan Kebangsaan di seluruh dunia selepas"Perisytiharan belia" ditandatangani di Solferino tahun 2009. Dalam, PerhimpunanNasional harus komitmen dalam menggabungkan Pemimpin belia dalam memimpin perubahan. Kepimpinan belia, tetapi tidak boleh dibina sia-sia. Workshopini bertujuan menyediakan platform untuk para pemimpin belia dari berbagai tempat untuk berkongsi amalan-amalan mereka dalam membina kepimpinan pemuda dan pengalaman dalam menempatkan kaum muda pada kedudukan penting diantaranya lebih dalam pembangunan
gerakan.


Keterangan : Pelbagai aktiviti yang kreatif yang dianjurkan oleh Negara masing utk menarik minat para penderma darah aktif menderma . Semua idea ada di Lampiran 1

Keterangan : Darah tidak boleh ditukar ganti dengan bahan lain untuk mengimbangi kehidupan manusia . koleksi produk darah amatlah penting utk langkah prosedur perubatan. Walaubagaimanapun , penglibatan secara sukarela merekrut sukarela, penderma darah yang tidak dibayar adalah tugas mencabar. Salah faham tentang derma darah membuatkan aktiviti menderma lebih sukar. Bagaimanapun kita boleh mencapai tujuan darah menerima? Kaedah apa yang boleh kita gunakan? Bagi hasil dari tetamu dapat memberikan beberapa pengkongsian yang bernas.

7.30 Malam : Kami dibawa makan angin di Mong Kok , Hong Kong .


Kerana Kos yang amat tinggi di Hong Kong dikhabarkan merupakan negara yang paling tinggi kos di dunia, penduduk di sana sanggup membuat apa sahaja demu mencari sesuap nasi.


26 Disember 2010

Workshop kedua :

Pada hari ini kami bertiga memulakan workshop yang berbeza Athirah ditempatkan di Workshop Youth Leadership , Mustakim di Workshop EHL ( Exploring Humanitarian Law )
atau dikenali sebagai UUKA ( Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa) , dan Khairuddin pula berada di First Aid and its Policy .


Keterangan : Semua Negara mempunyai masalah yang sama iaitu Bulan Sabit atau Palang Merah amat mementingkan bencana daripada pembangunan belia jadi cara penyelesaiaannya adalah belia perlu membangunkan sendiri platform dan menunjukkan bukti bahawa belia boleh bergerak maju . Dan membuka mata pada pihak atasan agar mementingkan pembangunan belia yang menerajui masa hadapan sesuatu organisasi sama ada di peringkat cawangan , Negara ataupun di peringkat antarabangsa.

Workshop Youth Leadership yang dihadiri Oleh Athirah


Objektif:

• melindungi nyawa dan kesihatan manusia sejagat
• berkhidmat kepada masyarakat
• pertukaran persahabatan dalam perkongsian ilmu
• memperkenalkan semangat dalam Bulan Sabit Merah dan Palang Merah
• mematang kemajuan peribadi.

1. latihan kemahiran
2. latihan kemahiran kepimpinan
3. beri peluang kepada belia untuk dipraktikkan


Keterangan : Bengkel ini mengajar kita pelbagai cara yhang diguna pakai dalam pertolongan cemas di semua Negara yang hadiri dalm perhimpunan belia ini.


EHL ( Exploring Humanitarian Law ) yang dihadiri oleh Mustakim


Keterangan : Melayari undang-undang kemanusiaan (EHL) adalah kit mengajar yang
dirancang oleh ICRC. Dengan menggunakan kajian kes, aktiviti, bahan multimedia dan perbincangan,peserta dapat mempelajari undang-undang kemanusiaan antarabangsa dengan minimal kuliah. Dilema situasi akan diberikan peserta ti untuk memahami kesulitanrealiti dari IHL. Contoh aktiviti akan dimainkan selama aktiviti dalam bengkel. Perbincangan akan diadakan selepas aktiviti


Bengkel-bengkel lain adalah seperti :

1. Pengurangan Risoko Bencana

Pengurangan risiko bencana sering digunakan untuk pembangunan yang luas dan pelaksanaan dasar, strategi dan amalan untuk mengurangkan dan bencana masyarakat risiko hebat sampai, melalui pencegahan dan kesediaan.

Tiga komponen utama dari pengurangan risiko bencana dapat dilihat sebagai sebuah kontinum. Persiapan tanggap darurat; mitigation / pengurangan terintegrasi ke dalam perancangan pembangunan yang berterusan. Ini adalah saiz kunci untuk mewujudkan 'selamat' dalam pembangunan.

Proses pengurangan risiko bencana biasanya meliputi penilaian risiko dan analisispengenalan risiko, perancangan untuk kegiatan pengurangan risiko, pelaksanaan, dan pemantauan dan penilaian.

2. Penyalahgunaan Dadah

Penyalahgunaan dadah , nama lain adalah penyalahgunaan zat telah menjadi masalah sosial sepanjang tahun. Dalam candu, masa lalu, heroin adalah zat yang paling umum untuk menjadi kesalahan. Dalam beberapa tahun terakhir, zat psikotropika telah dibangkitkan untuk menjadi ubat yang paling umum untuk penyalahgunaan. Penyalahgunaan ubat, menyebabkan kerosakan sosial, kerosakan fizikal dan membahayakan psychogical kepada kaum muda, dan sebagainya, apa yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan kerosakan? Apa yang boleh kita lakukanuntuk membantu pelaku?


3. Penggalangan Dana dan Mobilisasi Sumber Daya ( Fund raising and resource mobilization)

Perhimpunan penggalangan dana harus menjadi hal yang paling penting untuk mengendalikan sebuah NGO. Hal ini diminta sumbangan dari individu, syarikat, yayasan dana, atau kerajaan. Dalam rangka belia mendapatkan dana maksimum pada setiap rencana penggalangan dana, pemahaman dan pengendalian jalan harus menjadi langkah pertama sebelum perancangan strategi khusus. Morover, kerana nada penyiaran politik dan awam, kita harus mempertimbangkan strategi yang berbeza dalam negara yang berbeza. mesej persuasif menjadi faktor pembantu untuk mencapai sasaran dan pembiayaan membentuk citra positif dalam membina jenama.

4. HIV / AID

HIV / AIDS adalah yang pertama ditemui pada tahun 1981, ia telah terpengaruh lofemanusia untuk hampir 30 tahun. Menurut statistik dari WHO pada tahun 2008,dianggarkan 33,4 juta orang yang hidup dengan HIV / AIDS dan juga menyebarkan mesej untuk tidak mendiskriminasi orang yang hidup dengan HIV / AIDS. Dalam loka karya tersebut, kami ingin semua peserta untuk berkongsi pengalaman tentang apa yang dilakukan masyarakat nasional tentang HIV / AIDS.

5. Sokongan Psikologi

Bencana mempunyai konsekuensi psikologi yang teruk. Sering memakan masa lebih lama untuk pulih daripada emosi bencana daripada untuk memulihkan kerugian material.

Phycological keperluan menembusi dan mempengaruhi semua aspek lain seperti tempat penampungan, pengedaran Foos dan penjagaan kesihatan asas. Penyediaan bantuan tradisional yang hanya fokus pada bantuan nyata, oleh kerana itu tidak cukup.

Mengabaikan reaksi emosional boleh menyebabkan mangsa yang selamat pasif daripada aktif. Awal dan sokongan psikologi yang cukup dapat mengelakkan bahaya dan penderitaan dari berkembang menjadi sesuatu yang lebih parah,dan akan membantu masyarakat yang terkena membantu mengatasi lebih baik dan lebih cepat kembali berfungsi normal.

Sokongan psikologi semakin terintegrasi ke dalam banyak pertolongan pertama, penjagaan kesihatan, kesejahteraan sosial dan program kesiapsiagaan bencana.

6. Media Sosial

Istilah sosial dan media boleh dibina dengan komunikasi intra atau interpersonal.Public Speaking, teater, debat awam dan penilaian sosial adalah contoh komunikasisosial. Hal ini melibatkan media massa seperti akhbar, majalah rencana meskipun menulis siaran pers, lembar wajah dan sosial di bawah pengurusan krisis. Memahami"sosial" dan "media" akan lebih diutamakan pengendalian bulan sosial. Menganalisisdan berlatih krisis pengurusan dalam hal NGO adalah tindakan utama dalamlokakarya. Untuk mengawal sudut artikel dari media, maka akan memberikanbeberapa panduan umum yang membantu dalam membezakan dan menganalisissituasi krisis.

Dalam bergerak menuju 2020, Palang merah merah masyarakat,disokong oleh sekretariat mereka, bertekad untuk berbuat lebih banyak, berbuat lebih baik, dan mencapai lebih banyak dengan membina prestasi masa lalu dankeunggulan komparatif yang ditetapkan.


7. Strategi 2020

Suara penentuan kolektif persekutuan antarabangsa masyarakat Palang Merah dan bulan sabit merah untuk maju menyahut cabaran utama yang dihadapi in the kemanusiaan dekad seterusnya. Diinformasikan oleh keperluan dan kerentanan masyarakat yang pelbagai di mana kami bekerja, dan hak-hak-hak dankebebasan yang semua berhak, strategi kami berusaha untuk manfaat semua orang yang melihat kepada kami untuk membantu membina dignifield, lebih manusiawi,dan dunia damai.

Kerentanan diperluas secara langsung ditangani, yang timbul dari pola-pola barumarginalisasi, degradasi impoverishmental, bencana, perubahan demografi,pembandaran, kekerasan, penghijrahan paksa, dikenali dan penyakit baru, danakses kepada makanan, air dan sumber daya alam.


8. Belia dalam membuat keputusan

Untuk menegaskan kembali visi "suara pemuda dari Solferino bagi masyarakat kuat'deklarasi pemuda yang berbicara tentang builiding rangkaian, tanggung jawab dan persiapan pemuda, workshop ini bertujuan untuk memberikan beberapa wawasan situasi masa lalu dan sekarang tentang kaum muda dalam membuat keputusan; peserta telah membiarkan rasa turun keputusan dan memahami pro dan kontra dari pemberdayaan ini. Mempunyai Loka karya sebuah permainan berdasarkan cerita dimana peserta akan mempunyai perdebatan tentang keberkesanan belia dalam membuat keputusan dan bekerja sebagai pasukan untuk menyelesaikan tangan pada tugas-tugas. belia bergabung dan bersiaplah!

Malam Kebudayaan :

Malam ini dimulakan majlis dengan ucapan alu-aluan dari wakil persatuan kebangsaan seterusnya penyampaian cenderahati pada semua peserta. Diteruskan lagi dengan Tarian Naga . Selepas selesai tarian naga , sesi penilaian pameran dinilai seterusnya dimulakan dengan persembahan dari setiap persatuan Negara.Tibalah masa untuk kami pulang 29 Disember 2010 .

Kesimpulan:

Kami berharap agar Bulan Sabit Malaysia juga boleh menjadi tuan rumah bagi program perkongsian antarabangsa ini agar bermatlamat sebagai Negara yang aktif seiring dengan bulan sabit dan palang merah seluruh Dunia. Kami juga berhasrat akan berkongsi segala ilmu berada di sini dari sekecil-kecil perkara sehingga sebesar perkara jika diberi peluang oleh Bulan Sabit Merah Malaysia. Selain itu , kami juga akan sedaya upaya untuk membangunkan Youth Forum Bulan Sabit Merah Malaysia seiring dengan Bulan Sabit dan Palang Merah di negara lain. Jutaan terima kasih kepada pihak Bulan Sabit Merah terutama kepada jabatan Organisasi Pembangunan BSMM kerana memberi kepercayaan untuk menimba ilmu di bumi bertuah Hong Kong ini.


Nota: Diolah dan disesuaikan dari laporan asal Cik Noor Athirah Binti Abdullah, peserta program tersebut.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...