Bagaimana Nak Berhadapan Dengan Orang Berfikiran Negatif?
Bagaimana nak berhadapan dengan orang yang berfikiran negatif, berkata-kata yang negatif, penuh umpatan, caci maki dan buruk sangka?

Anda hanya perlu ..

1. Biarkan Mereka Bercakap.
Diamkan diri dan biarkan saja mereka bercakap, bercakap dan terus bercakap. Orang berfikiran negatif dikuasai oleh ego dan emosi tak puas hati.

Mereka akan lebih melenting bila orang lain membangkang idea, saranan dan kata-kata mereka. Cara terbaik, Anda diam saja. Cuma perlu senyum saja dengar kata-kata mereka.

2. Bina Benteng Minda.
Mendengar kata-kata negatif saja sudah cukup untuk ‘meracuni’ minda Anda. Nak maintan fikiran positif yang Anda dah bina, perlu sediakan benteng minda.

Sepeti komputer, sediakan ‘firewall’ dalam minda Anda untuk menahan serangan kata-kata negatif.

Dalam erti kata lain, perlu banyak bersabar. Banyakkan istighfar kerana dengan rajin beristighfar, dapat membuang unsur fikiran negatif lalu meneutralkan gelombang negatif yang terbit dari minda setelah mendengar kata-kata negatif tadi.

Perkataan dalam ayat yang kita dengar boleh menerbitkan gelombang minda berlainan.

Sebaik saja minda Anda menangkap perkataan negatif, serta merta emosi Anda juga turut berubah menjadi negatif kerana energi gelombang yang terbit dari minda adalah negatif.

So, tukarkan ia menjadi positif dengan banyak beristighfar. Biar rasa kemaafan tu meresap jauh ke dalam sanubari Anda, sejauh yang mungkin, sedalam yang mungkin.

Menyerah atau menyokong kata-kata negatif akan menghancurkan diri Anda sendiri, sebab ia akan menarik situasi negatif, fikiran negatif orang lain dan benda-benda negatif. Kesannya, ada saja yang terjadi tanpa kemahuan Anda.

Misalnya, masalah kewangan yang muncul tiba-tiba, kereta rosak tiba-tiba, masalah di tempat kerja, kunci Anda hilang, hanphone hilang dan masalah lain yang sememangnya tidak di duga.

Ingat lagi tak hukum sebab dan akibat?


Sumber: http://www.imotivasi.com/bagaimana-nak-berhadapan-dengan-orang-berfikiran-negatif/

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...