Rapid Deployment Squad (RDS)

     Maaf lama tak update. Kekangan masa dan banyak tertumpu kepada laman sosial di FB. Baru-baru ini pada 12 September 20015 saya telah berkesempatan ke Ibu Pejabat Kebangsaan Bulan Sabit Merah Malaysia yang terletak di PT 54, Lengkok Bedfield, Off Jalan Wisma Putra, 50460 Kuala Lumpur ( sebelum ini terletak di Jalan Nipah, Off Jalan Ampang, Kuala Lumpur ). 

    Pada hari berkenaan ada satu program di bawah Belia Bulan Sabit Merah Malaysia untuk pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kertas Sejarah dan program-program lain di sana. Kebetulan di sana juga ada satu perkhemahan untuk Belia di bawah Cawangan Kuala Lumpur. 

   Di sana sempat berjumpa rakan-rakan yang sudah lama tak jumpa. Kali terakhir jumpa adalah semasa bertugas bersama Tragedi Bah Kuning Di Kelantan pada akhir tahun 2014 dan awal tahun ini, 2015. Tragedi Bah Kuning 2015 akan diceritakan semula nanti pada masa akan datang.

    Dibawah Bulan Sabit Merah Malaysia ada satu pasukan khas yang terlatih yang akan bertindak memberi bantuan dan membantu Pasukan Penyelamat lain di bawah Majlis Keselamatan Negara (MKN)  mengikut Arahan MKN nombor sekian-sekian, antaranya Arahan No.18.

    Semasa di sana juga ada pertunjukan atau demonstrasi kepada kepada semua yang hadir. Sempat juga mengambil gambar dari RDS. Berikut antara gambar yang dapat diambil.

Encik Rozala dan Encik Arif

 Simulasi kemalangan jalanraya.

Simulasi kemalangan jalanraya dan mangsa dipindahkan ke atas trolly's stretcher.

Encik Putera dan Encik Rozala

Abseiling

Simulasi dengan tali

Simulasi 

Simulasi

     Masih ada banyak lagi gambar tetapi yang ini yang sempat upload kerana yang ini yang diedit dahulu. Nanti akan update aktiviti lain pula.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...