Tahniah

[Tahniah. Sumber Google]


Ucapan tahniah kepada adik aku yang mendapat keputusan yang amat membanggakan abang dia ini. Tahniah, tahniah dan tahniah lagi. Selain ahli keluarga, tidak lupa kepada abang dia yang duduk jauh di perantauan. Ada tanya kepada dia, "Tidak hantar ke sms kepada kakak angkat dia?" "Dia macam sibuk je. Mungkin esok-esok kot sms kat dia", balas adik aku tue. Lebih kurang macam itulah lebih kurang sms dia. Dia pun turut aktif dalam sukan, masuk 400meter. Cikgu dia suruh masuk sukan. Semoga baik-baik la semuanya. Tidak cedera dengan parah sudah la ya.

[Keluar minum di kedai mamak. Rokok rakan satu rumah]

Hari ini lega sedikit batuk. Tidak macam minggu-minggu lepas. Keluar minum dengan rakan serumah di kedai mamak berdekatan rumah sewa. Minum air kopi panas untuk berjaga malam bagi menghafal dan menulis serba sedikit demi peperiksaan. Rakan ini agak tertekan dengan salah seorang rakan kerana 'Hiburan Minggu Ini' yang agak mengganggunya untuk menghafal dan mengingat kembali nota dan isi penting untuk peperiksaan pada pagi esok.

Bergaduh dengan orang pun, ingat-ingatlah orang lain juga. Nak belajar ke apa ke. Hormati orang lain dan tengok situasi. Nak bergaduh,sila pastikan tidak menyebabkan orang lain terganggu. Yang ini tidak tahu salah siapa sebenarnya. Kena tanya dua-dua belah pihak untuk tahu cerita sebenarnya. Siap maki-hamun nie, bukan boleh tahan. Sampai nak rosakkan harta benda lagi. Kerana nila setitik, rosak nama lelaki. Apa nak buat, pandai-pandailah kaum wanita nilai sendiri. Malas nak ulas panjang.

p/s: Tahniah buat adik aku. Tahniah

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...